Правила и Прописи Акватлон

 • Општо
  • Натпреварувачите, клубовите и сите придружници мора да ги извршуваат сите инструкции од официјалните лица.
  • Одговорност на натпреварувачите/клубовите/родителите/возрасните придружници е да бидат подготвени за настан и да се погрижат опремата и облеката на натпреварувачот да бидат соодветни за наменетата цел.
  • Настаните во Акватлон се индивидуални. Секоја тимска работа која дава предност пред другите конкуренти е забранета.
  • Медицинскиот персонал има апсолутно овластување да отстрани натпреварувач од трката кој според нив е физички неспособен да продолжи.
 • Клубови / Родители / старатели / придружни возрасни
  • Клубовите / Родителите/старателите/возрасните придружници мора да ги извршуваат сите упатства од официјалните лица.
  • Родителите/старателите/Возрасните што ги придружуваат мора да се однесуваат на соодветен начин и да не го омаловажуваат спортот, натпреварувачите и организаторите.
  • Прекршувањето на следново ќе резултира со дисквалификација на натпреварувачот:
   • лош или навредлив јазик
   • непостапување со службените лица со почит
   • непослушност на судиите
   • надворешна помош
   • манипулација со опремата
  • Клубовите/Родителите/старателите/возрасните придружници не смеат да им предаваат шишиња со вода или која било друга опрема на натпреварувачите за време на настанот.
 • Пливање
  • Натпреварувачите во секое време треба да пливаат и да внимаваат на другите натпреварувачи. Остварувањето контакт, освен случајно, ќе биде прогласено за неспортско однесување и ќе доведе до дисквалификација.
  • Не е дозволено нуркање.
  • На ниту еден натпреварувач нема да му биде дозволено да продолжи кој според мислењето на официјалните лица на трката не е способен да го стори тоа.
 • Чипови за трки
  • Натпреварувачите  ќе добијат чип кој се поставува на ногата и истиот задолжително се враќа после трката. Изгубен чип  значи дека нема измерено време и нема пласман. Надоместокот за изгубениот чип е 1.500 денари. Покрај чипот, 1 час пред стартот, сите учесници ќе бидат маркирани на нозете и рацете.
 • Завршување на пливањето
  • За да ја заврши трката, секој натпреварувач мора да ја заврши означената патека како што е наложено од официјалните лица на трката.
 • Трчање
  • Ниту една форма на движење освен трчање или одење не е дозволена.
  • Не е дозволена индивидуална поддршка/шетање со велосипед или пеш, освен онаму каде што е обезбедено од организаторот.
  • Сите натпреварувачи мора да носат триатлон одела или костими за капење, соодветни обувки и маица за трчање.
  • Натпреварувачите мора да ги следат упатствата од кој било член на организаторот на трката.
 • Област на транзиција
  • Со цел да се избегнат несреќи, да се заштити опремата и да се заштитат личните поседи, натпреварувачите не смеат да носат помошници, пријатели или членови на семејството во која било преодна област кога трката е во тек.
  • Не е дозволена никаква помош освен онаа дадена од организаторите.
  • Опремата на натпреварувачите мора да биде поставена во корпа со означен стартен број во зоната на промени.
  • Натпреварувачите не смеат да се мешаат со опремата на друг натпреварувач во преодниот простор.
  • Облеката мора да биде поставена во корпата, не оставајки ништо надвор од неа.  Секој предмет кој случајно или намерно е надвор од означената корпа се казнува со 10 секунди време во Пеналти бокс.
 • Судија на трка
  • Судијата, со организаторот на трката, ќе има целосна јурисдикција над настанот. Доколку е потребно, и со совет од експерти за безбедност, судијата ќе има овластување да откаже или скрати настан од безбедносни причини.
 • Казни
  • Натпреварувачите може да бидат казнети само од судиите на трката.
  • Во секое време до објавување на конечните резултати може да се изречат казни или дисквалификации.
  • За прекршоци ќе бидат изречени следните казни.
   • Дисквалификација:
    • Навредлив јазик
    • Нуркање
    • Непочитување на судиите
    • Голотија
    • Надворешна помош (освен онаа дадена од организаторот)
    • Неспортско однесување.
   • Формално предупредување – aко грешката не се отстрани по предупредување, крајната санкција е Дисквалификација:
    • Нелегална опрема (пливање или трчање)
    • Незаконски напредок (за време на пливање или трчање)
    • Топлес
   • Временска казна 10 секунди
    • Временските казни ќе бидат изречени (кои не може да се поправат по формално предупредување) во делот од трчањето Penalty box. Доколку на таблата го видите вашиор стартен број, треба сами да застанете и да ви се признае казната. Доколку не се застане и не се издржи казната од 10 секунди, следува дисквалификација.
   • Неправилностите на курсот резултираат со дисквалификација, освен ако натпреварувачот не се врати во точката во која ја напуштила патеката, или бод на патеката пред неа, а потоа ја заврши патеката.
 • Жалби
  • Може да се поднесат жалби против колегите натпреварувачи, другите вклучени страни и организацијата на трката.
  • Жалбата е барање за преиспитување на одлука донесена од судија.
  • Не може да се поднесуваат жалби против „повиците за пресуда“ од официјални лица. Пресудите вклучуваат, но не се ограничени на неспортско однесување.
  • Жалбите мора да се направат писмено во рок од еден час по известувањето за казната.
  • Жирито на трката се состои од судијата на трката, организаторот на трката и уште еден одговорен член на организацијата назначен од судијата.

Правила и прописи
стандардни трки

 • Право на учество на трките на 21к, 5к, team building и штафетен полумаратон имаат сите државјани на Република С. Македонија и странски државјани, од двата пола, под следните услови:
  • 21к – на денот на трката да се постари од 18 години
  • – сите возрасти (за малолетници под 10 години задолжително присуство на еден возрасен)
  • Team Building – сите возрасти (за малолетници под 10 години задолжително присуство на еден возрасен)
  • Team Building 21к – на денот на трката да се постари од 18 години
  • Штафетен полумаратон – на денот на трката да се постари од 18 години
 • Трките ќе се одвиваат во согласност со правилата за улично и маратонско трчање на Меѓународната Атлетска Федерација (IAAF) и Атлетска Федерација на С. Македонија (АФСМ).
 • Го овластувам Организаторот на настанот да има ексклузивно право врз фотографиите и видео снимките во кои што сум прикажан лично а кои што се создадени за време на настанот, и да ги користи ексклузивно за потребите на промоцијата на настанот, и за што нема да добијам финансиска надомест за возврат.
 • Обработката на личните податоци ќе се користи исклучиво за потребите на настанот Охрид трчаТ.
 • Строго се забранува замена на стартен број и учество на трката без претходна регистрација во системот на Охрид трчаТ.
 • Нема да има опција за поврат на средства туку само за префрлање за наредните изданија доколку настанот се одложи или откаже.
 • За групните пријави краен рок е 30 Април 2022, 23:59.
 • За секакви корекции и измени на поединечни или групни пријави после 30 Април 2022, 23:59 до затварање на пријавите на 14 Мај 2022, 23:59 ќе се доплаќа износ од 300 ден. После извршената уплата ќе се направат измените. Пример за тоа како треба да биде извршена уплатата преку уплатница можете да најдете на сликите подолу.

 • Учесниците на трките сами се одговорни за сопственото здравје и психофизичка состојба.
 • Забрането е да се користат ролери-скејтбоард, велосипеди и други средства за превоз.
 • Организаторот не сноси одговорност за губење или недостаток на скапоцени предмети и накит.
 • Пријавата станува валидна после извршеното плаќање на котизацијата.
 • Пријавувањето може да заврши и пред предвидениот рок доколку бројката на планирани учесници биде пополнета.
 • Организаторот го задржува правото за промена на содржината на стартниот пакет.
 • Регистрацијата и онлајн уплатата може се реализира преку нашиот сајт. По извршената онлајн уплата, на емаил адресата која е оставена при вашето пријавување, во рок од неколку минути ќе добиете порака за успешна пријава во која ќе биде наведен и вашиот стартен број. За уплати преку уплатница потврда за уплатата ќе добиете за неколку дена (во зависност кога ќе пристигне уплатата на нашата жиро сметка).
 • Регистрацијата се затвара на 14 Мај 2022, 23:59. За регистрација после затварањето (доколку постојат услови) котизацијата изнесува 700 денари за 5км, 1800 денари за 21км и 2400 денари за штафетен полумаратон во овој случај пријавениот добива само стартен број со чип, без маица и дополнителни работи. Ова би се овозможило доколку има останати броеви.

COVID-19 правила

Согласно последната одлука на Владата на Република Северна Македонија во овој момент на сила се правила за влез/излез на/од територијата на Република Северна Македонија на домашни и странски државјани така што доколку на граничниот премин не се приложат еден од следните документи нема да може да се влезе во државата а со тоа и да се учествува на една од трките на Охрид трчаТ:

 • сертификат/потврда за извршена имунизација (вакцинација) од вирусот SARS-CoV-2, односно примени најмалку две дози на вакцина против заразната болест COVID-19;
 • сертификат/потврда за прележан COVID-19 во последните 45 дена, сметајќи од денот на оздравувањето;
 • медицинска потврда со негативен резултат од RТ PCR SARS-CoV-2 тест, направен 72 часа пред влез/излез на/од територијата на Република Северна Македонија или
 • негативен резултат од брз тест за антиген, направен 48 часа пред влез/излез на/од територија на Република Северна Македонија.

Сертификатот/потврдата од ставот 1 алинеи 1, 2, З и 4 од оваа точка, не се однесува за лица под 18 годишна возраст.
Повеќе информации можете да добиете на официјалната страна на Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија (Линк до официјалната страна).

Донесените правила се облигациони за нас како организатори и наша обврска е да ги почитуваме и спроведуваме. Доколку овие правиле се променат ќе ве информираме преку нашата веб страница и нашите социјални медиуми. Исто така сите натпреварувачи пред тркачкиот викенд ќе добијат инструкции, согласно последните одлуки, на нивните електронски пошти околу сите правила и мерки кои ќе важат за време на одржување на настанот.


Team Building 5K / 21K

 • При пополнување на онлајн пријавата за секој учесник во полето “Клуб/Team Building“ напишете го името на вашата екипа или одберете од веќе понудените екипи (проверете можеби некој од вашиот тим веќе го додал името на тимот).
 • ВАЖНО! Името на екипата мора да биде напишано на латиница (заради системот за обработка на податоци) и мора да биде истото за секој член бидејќи системот нема да може да препознае дека сте од иста екипа. На пример, ако вашето име на екипата е Ohrid trcaT тогаш треба за сите членови од екипата при пријавување да го одберете името Ohrid trcaT.
 • Ако сакате вашата екипа да се најде на ранг листата во трката на 5 и 21 км, тогаш вашиот тим треба да брои најмалку 4 натпреварувачи-ки. Максималниот број на натпреварувачи-ки во екипата не е ограничен, пример ако сте пријавиле 8 натпреварувачи-ки во рангирањето за твојата екипа ќе се земат времињата само на најдобрите 4 натпреварувачи-ки.
 • Рангирањето на трката ќе се изврши во две категории (мажи/жени).
 • Еден натпреварувач-ка не смее да биде пријавен-а за две екипи, доколку тоа се случи тој натпреварувач ќе биде дисквалификуван од рангирањето на екипата.

Штафетен полумаратон

 • Бројот на учесници на штафетниот полумаратон е ограничен на 100 учесници, односно 50 парови.
 • Паровите мора да бидат од исти пол, односно двајца мажи или две девојки.
 • Замената на штафетата се прави на едно место кое е назначено на мапата.
 • Секоја штафета мора да има свое уникатно име.
 • Членовите на штафетата не смее да бидат пријавени во друга трка, во спротивно следува дисквалификација.
 • Во листата на резултати ќе има две посебни рангирања, машка и женска штафета.
 • Натпреварувачот/ката не смее да биде пријавен/а за две екипи. Доколку тоа се случи натпреварувачот/ката ќе биде дисквалификуван/а од рангирањето на екипата.