Што е Акватлон?

Акватлон е мултиспортска трка која се состои од елементи на континуирано трчање и пливање. Откако натпреварувачите ќе завршат со пливање веднаш потоа следи трчање. Спортистите се натпреваруваат за најбрзо целокупно завршување на рутата, вклучувајќи го и времето на транзиција помеѓу дисциплините.

ПРИЈАВИ СЕ


FACEBOOK

Охрид трчаТ АкватлонINSTAGRAM

Охрид трчаТ АкватлонКој може да учествува?

 1. Сите регистрирани спортисти во ТФМ, членови на клубовите и сите рекреативци кои сакаат да се натпреваруваат. Учеството е на сопствена одговорност и сите учесници потпишуваат изјава за тоа, во име на децата тоа го прават нивните родители/старатели.
 2. МОРА ДА МОЖЕТЕ ДА ПЛИВАТЕ БЕЗ ПОМАГАЛА ЗА ПЛИВАЊЕ и треба да бидете способни самоуверено да го препливате растојанието за вашата возрасна група (види табела Категории по генерации подолу).
 3. Сакаме да поттикнеме што е можно повеќе луѓе да учествуваат на натпреварот но ние како организатори го задржуваме правото да одбиеме влез на учесници за кои сметаме дека не ги исполнуваат овие неопходни услови

Што ќе ми треба на денот на натпреварот?

 1. Ќе ви треба костим за капење, очила по желба и пешкир. За трчање ќе ви требаат и маица, обувки за тренирање/трчање.
 2. Никој што се натпреварува во Акватлон не смее да носи накит.

На денот…

 1.  Ќе треба да пристигнете навреме за да се регистрирате, каде што ќе ви биде даден вашиот чип. Дополнително ќе Ве маркираме и со фломастер.
 2. Сите натпреварувачи ќе добијат медал на крајот на трката.
 3. Сите резултати/пласмани на натпреварувачите за секоја возрасна група ќе бидат достапни на веб страната на нашиот официјален мерач на натпреварот Tag timing Macedonia.

Биди дел од Охрид трчаТ
Акватлон 2023

Место: Плажа КЈ Дивоно, патека Студенчишта
Датум: 27.08.2023 година, Недела

Последен ден за пријавување е 20 август, 23:59. Последен ден за пријавување во кое ќе имате можност да додадете и Dry Fit маица е 6 Август, 23:59. Бројот на натпреварувачи е ограничен, пријавите може да се затворат и порано доколку се пополни предвидениот број.


Категории по генерации

Категории Година на раѓање
Сениори/ки 2003 год. и постари
Јуниори/ки 2004 год. – 2007 год.
Кадети/ки 2008 год. – 2010 год.
Деца 2 2011 год. – 2013 год.
Деца 1 2014 год. и помлади
Мастерс 1 1983 год. – 1993 год.
Мастерс 2 1972 год. – 1982 год.
Мастерс 3 1971 год. и постари

Дистанци

Категорија

Пливање Трчање
Сениори/ки

1 км

5 км

Јуниори/ки
Кадети/ки
Мастерс

500 метри

3 км

 Деца 2

200 метри

1.5 км

Деца 1 100 метри

750 метри


Издавање на стартни пакети

Стартен пакет – чип (се издава при регистрација на трката во недела), обичен ранец, подарок од спонзори, осигурување и Dry Fit маица доколку сте ја избрале таа опција. Издавањето на стартниот пакет ќе биде во Сабота на 26.08.2023 од 10:00 – 20:00 часот на плажата К’Ј Дивоно (мапа). Истиот ден од 17:00 – 18:00 часот на плажата К’Ј Дивоно ќе бидеме достапни за сите оние кои имаат потреба од дополнително објаснување за патеката и секако да одговориме на прашања кои би ги имале во врска со трките, мапите и се останато.

Напомена: Оганизаторот го задржува правото да го менува стартниот пакет.

Пливање

Пливањето се одвива на плажата КЈ Дивоно и таа е поставена како триаголник. Стартот е пред самата плажа и е од вода. Мапа за патеката е во изработка и ќе ја објавиме штом е готова.

Трчање

Трчањето се одвива на патеката Студенчишта до нејзината крајна точка во близина на мостот кај каналот Студенчишта. Мапата за патеката за трчање е во изработка и ќе ја објавиме штом биде готова.

Котизација

 • Мастерс, Сениори, Јуниори и Кадети – 900 ден.
 • Деца 2 – 600 ден.
 • Деца 1 – 300 ден.

Бодување

Трката е официјално Државно првенство во Акватлон.

Технички правила

Учесниците се должни да ги почитуваат правилата на ИТУ и ТФСМ и учеството на трката е на сопствена одговорност и сите настанати последици се на сопствена одговорност на натпреварувачите.

Организација по време, 27 Aвгуст (Недела)

Пријавување:
07:00h – 08:00h

Почеток на трките:
08:30h – Мастер/Сениори/Јуниори/Кадети
09:30h – Деца 2
10:15h – Деца 1
11:00h – Церемонија на доделување

Саатница по трки:
Саатницата дополнително ќе се објави и таа зависи од вкупниот број на учесници по категории.

Напомена: Доколку вкупниот број на учесници го надмине предвидениот за 2023 година по категории, организаторот го задржува правото да дел од трките ги премести за 26 Август, Сабота, за што сите учесници ќе бидат благовремено известени.

Транзиција

Транзицијата ќе биде на бетонската подлога одма после излегувањето од вода и таа ќе биде поставена од двете страни со соодветна маркација на броеви.

Освежителни станици

На патеката за трчање ќе има две освежителни станици на кои ќе има вода, електролити и овошје.

Старт/финиш зона

Мапата е во изработка за старт/финиш зоната и за патеката на трчањето.

Награди

Секој учесник кој ќе ја заврши трката ќе добие медал/финишер додека сите првопласирани натпреварувачи ќе добијат медал и диплома.

ПокровителПартнери

Aspect image
Aspect image
Aspect image
Aspect image

Пријатели

Aspect image
Aspect image
Aspect image