Започна третото издание на Охрид трчаТ!

May 15, 2019

Со одржувањето на трката за Основните училишта од Охрид и Дебрца поддржана од Делегација на Европската унија во Македонија, фондацијата Климент Колески, Агенцијата за млади и спорт, Општина Охрид и компанијата Вива започнаа активностите од третото издание на Атлетскиот викенд Охрид трчаТ 2019.

Стартот на училишна трка беше пред Хотелот Ројал Вју, се трчаше долж по кејот Македонија, а финишот беше пред Домот на култура Григор Прличев. Во женска конкуренција победи Нена Несторовска од ОУ Христо Узунов, а во машка триумфираше Климент Филев од ОУ Братство Единство

Со одржување на Училишната трка официјално го започнуваме третото издание на Атлетскиот викенд Охрид трчаТ. Имаме нов концепт, нови соддржини и големи мотиви за организирање на Охрид трчаТ. Сите ние имаме големи очекувања и почнувајќи од денеска ги реализираме. – изјави претседателот на Атлетскиот клуб Охрид трчаТ, Јоне Станковски.

Активно се занимав со фудбал и тоа многу ми помогна во трчањето. Втор пат настапувам на оваа трка. Минатата година завршив на второто место, а годинава успеав да победам. – изјави Климент Филев, победникот во машка конкуренција

Второпласираната кај женските Мендувие Далипоска се занимава со ракомет, но е голем вљубеник во трчањето. – Сакам да трчам, но и тоа дел од подготовките кои ги минуваме тренирајќи ракомет. Добро беше да се биде дел од оваа манифестација. Ќе се потрудам да настапувам и на главниот настан и успешно да истрчам 5 километри

Активностите на Охрид трчаТ, продолжуваат в сабота на 18 мај, со Детската трка која е една најубавите манифестации во богатата програма од Ohrid running weekend.

Пласман:

Женска конкуренција:
1.Нена Несторовска ОУ Христо Узунов
2.Елена Шенгулоска ОУ Живко Чинго
3. Мендувие Далипоска ОУ Братство Единство

Машка конкуренција:
1.Климент Филев ОУ Св. Климент Охридски
2.Владимир Пердулоски ОУ Живко Чинго
3.Зоран Стојоски ОУ Св. Наум Охридски